# Simple Interest

## Simple Interest

Congratulations - you have completed *Simple Interest*.

You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.

Your performance has been rated as %%RATING%%

Your answers are highlighted below.

Question 1 |

A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

Rs. 650 | |

Rs. 690 | |

Rs. 698 | |

Rs. 700 |

Question 1 Explanation:

S.I. for 1 year = Rs. (854 - 815) = Rs. 39.
S.I. for 3 years = Rs.(39 x 3) = Rs. 117.
Principal = Rs. (815 - 117) = Rs. 698.

Question 2 |

Mr. Thomas invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in Scheme B?

Rs. 6400 | |

Rs. 6500 | |

Rs. 7200 | |

None of these |

Question 2 Explanation:

Let the sum invested in Scheme A be Rs. x and that in Scheme B be Rs. (13900 - x).
Then, (x x 14 x 2)/100+((13900 - x) x 11 x 2)/100 = 3508
28x - 22x = 350800 - (13900 x 22) ==> 6x = 45000 ==> x = 7500.
So, sum invested in Scheme B = Rs. (13900 - 7500) = Rs. 6400.

Question 3 |

A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?

Rs. 4462.50 | |

Rs. 8032.50 | |

Rs. 8925 | |

None of these |

Question 3 Explanation:

Principal= Rs.(100 x 4016.25)/9 x 5 = Rs.401625/45= Rs. 8925.

Question 4 |

How much time will it take for an amount of Rs. 450 to yield Rs. 81 as interest at 4.5% per annum of simple interest?

3.5 years | |

4 years | |

4.5 years | |

5 years |

Question 4 Explanation:

Time =100 x 81/(450 x 4.5)years = 4 years.

Question 5 |

Reena took a loan of Rs. 1200 with simple interest for as many years as the rate of interest. If she paid Rs. 432 as interest at the end of the loan period, what was the rate of interest?

3.6 | |

6 | |

Cannot be determined | |

None of these |

Question 5 Explanation:

Let rate = R% and time = R years.
Then, (1200 x R x R)/100= 432
==>12R^2 = 432 ==> R^2 = 36 ==> R = 6.

Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

There are 5 questions to complete.